Een alom gekend gezegde. Wat betekent dit juist en hoe zet je dit dan in gang?
Hieronder een overzichtje.
Begin bij jezelf
Hah! Dat is nu eens écht de sleutel tot zowaar alles. Begin bij jezelf!
Zorg ervoor dat je zelf al goed weet wat jij belangrijk vindt, waar je sterk in bent, wat jouw verantwoordelijkheden zijn, wat anderen van jou mogen verwachten en hoe je dit alles tot een goed eind brengt (time-management blijkt hier een goede omschrijving voor te zijn, neen?)
Heb jij hier een goed overzicht over, dan is het gemakkelijker om in efficiënte communicatie te treden met je teamgenoten. Doe dit op een actieve manier, toon initiatief en neem je collega’s mee in je motiverende visie! Enthousiasmeer de mensen die je omringen en je zal zien dat dit hechte banden smeedt.
R.E.S.P.E.C.T.
De basis van een goed team is respect voor en vertrouwen in elkaar. Het is noodzakelijk voor de sfeer en de prestaties die van jouw team verwacht worden. Maar, wat houdt dat eigenlijk in?
Het omvat beleefdheid, vriendelijkheid en oprechte interesse in de andere. Het bevat ook inlevingsvermogen en kleine attenties (gewoon al een vriendelijke ‘goeiemorgen kan het verschil maken! Easy, right?).
Wees toegankelijk voor anderen en communiceer op een open manier, dit verlaagt het risico op onderlinge irritaties of weerstand.
Voor velen onder ons is bovenstaande een evidentie, voor anderen is dit wat moeilijker om uit te voeren. Het goede nieuws is dat je het kan leren !
Where do we go from here?
‘aan hetzelfde zeel trekken’, ‘met de neuzen in dezelfde richting’, ‘op één lijn staan’,…
Mooi allemaal! Als je deze uitdrukkingen gebruikt wil het zeggen dat er een gezamenlijk doel bestaat. Heel het team richt zich op één gedeeld eindresultaat en iedereen past een ongeveer-gelijkaardige-manier-van-werken toe.
Bestaat of ontstaat er onduidelijkheid over het te behalen objectief? Spreek hier dan zeker over met je collega’s! Zij zijn jouw ideale sparringpartners en begeleiden jou met alle plezier in het proces.
Vergeet niet dat mensen graag helpen, dus gebruik die kaart, vraag om hulp! (Bonding-alert!)
Tast het gehele team in het duister? Dan is het tijd om dit aan te kaarten bij jullie leidinggevende tijdens de verplichte wekelijkse meeting!
Make the plan work
Ok, het zal niet altijd zo zijn dat je met het voltallige team volop samenwerkt. Je hebt uiteraard nog altijd je eigen verantwoordelijkheden binnen dat gezamenlijke project.
Hoe houd je de evolutie van je teamgenoten bij? En hoe houd je hen het best op de hoogte van jouw progressie? Oh ja, je kan het al raden! Het meest evidente antwoord: meetings!
Die vergaderingen zijn lekker handig,… al weten we collectief dat meetings vaak ook gewoon mails kunnen zijn (sorry, not sorry).
Kijk daarom welke software of andere middelen jullie kunnen gebruiken om de ontwikkelingen zichtbaar en toetsbaar te maken en/of houden. Scrum, Agile,… zoek uit wat het beste resultaat oplevert!
Accountability
Een goed team werkt als een goed geoliede machine. Soms kan er wel eens een stokje tussen de wielen komen te zitten en dan begint het geheel te haperen.
Aan welke stokjes denken we hier? Goh, bijvoorbeeld deadlines die niet behaald worden, taken die niet uitgevoerd worden door één of meerdere personen, externe partijen die voor vertraging zorgen.
Dat er bij zo’n momenten moeilijkheden aan de oppervlakte komen is volkomen normaal. Het is maar hoe je met die hindernissen omgaat. Neem hier je verantwoordelijkheid in, communiceer met je team.
Is het iemand anders die niet beantwoordt aan de verwachtingen? Spreek de persoon hier dan over aan en probeer te achterhalen waar de remming ligt. Wie weet kan jij (of iemand anders) de nodige oplossing bieden.
Eerlijkheid en openheid, ook wanneer het geen fijne boodschap is, maakt deel uit van teamwork.
Houden jullie een oog op die samenwerking en blijven jullie hieraan werken, dan gaan jullie echt heel mooie jaren tegemoet!
Vergeet ook niet om af en toe eens een fles bubbels te kraken, want successen mogen zeker en vast samen gevierd worden. Go team!