Wist je dat er verschillende soorten interviews bestaan?

Wist je dat er verschillende soorten interviews bestaan?

Als sollicitant weet je niet altijd wat je mag verwachten van het rekruteringsproces.

Meestal kom je daar pas achter na het eerste persoonlijke gesprek.

Ook als nieuweling op de arbeidsmarkt is het nogal in het duister tasten.

Wel, wij hebben de lichtschakelaar gevonden voor jou.

Waaraan mag je je verwachten? Een overzicht.

Het telefonisch gesprek

Je hebt je sollicitatievideo of motivatiebrief en CV doorgestuurd voor dé job. Je bent ervan overtuigd dat jij de geschikte kandidaat bent voor het gezochte profiel. Vol spanning wacht je af… en dan krijg je dat ene verlossende telefoontje. Ze hebben je kandidatuur ontvangen en bellen je daarom op.

Wat velen niet weten is dat dit alvast een eerste kennismaking is! Zorg er dus voor dat je goed overkomt.

De persoon die je opbelt krijgt al een eerste indruk op basis van hoe jij de telefoon opneemt. Doe dat dus niet met een nonchalante “Ja, hallo?”. Een goede manier om een oproep te beantwoorden is kort maar krachtig, zoals bijvoorbeeld “Hallo, met Jan”.

Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw kansen op een eerste persoonlijk gesprek zo groot mogelijk zijn ? Door gemotiveerd en enthousiast over te komen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je dit overdrijft, denk er alleen aan dat de beller zich enkel kan baseren op hoe jij jouw bericht overbrengt met je stem.

Belt de persoon jou op een ongelegen moment, geef dit dan aan en vraag aan de recruiter wanneer je hem of haar het best kan terugbellen. Wil je tonen dat je initiatief kan nemen? Stel dan zelf een alternatief voor en vraag of het past.

Het standaard proces

1e gesprek, 2e gesprek en soms ook een 3e gesprek. Dit zijn, in de meeste gevallen, de te doorlopen stappen.

Zowel de recruiter(s) als andere specialisten zullen jou willen ontmoeten om persoonlijk kennis te maken.

Het eerste gesprek is meestal een verkennend gesprek: overlopen van je parcours, jouw verwachtingen, jouw ambities, talenten, aard van je persoonlijkheid,…

Tijdens de volgende gesprekken zal er meer diepgang gecreëerd worden.

Onthoud dat zulke gesprekken geen eenrichtingsverkeer zijn. Stel ook jouw reeds voorbereide vragen tijdens het gesprek, deel je mening, geef aan wanneer iets niet duidelijk is.

Laat zien wie je bent, wees authentiek. Toon de passie voor je vak en je interesse in de activiteiten van het bedrijf waarvoor je solliciteert.

Wees altijd goed voorbereid zodat je op een ondernemende manier dit gesprek kan aanpakken.

Hoe je dat doet, kan je lezen in dit artikel.

Testen, cases, assessments

Naast de klassieke gesprekken kunnen bedrijven er ook voor kiezen om testen af te nemen. Deze heb je in verschillende maten en vormen. Het doel is en blijft: nagaan hoe jij in verschillende situaties reageert, hoe je denkt en hoe je (samen)werkt.

Op de meeste testbatterijen kan je je niet voorbereiden. Het gaat hier om een momentopname dus naast een goeie nachtrust, een evenwichtig ontbijt en een heldere, scherpe mindset kan je alleen maar je best doen.

Persoonlijkheidstest

Het is gebruikelijk om een interview te combineren met een persoonlijkheidstest. Zulke test dienen niet gebruikt te worden als volledige analyse, wel eerder als leidraad.

Competentie- en vaardigheidstest

Deze tests worden vaak gecombineerd met de persoonlijkheidstest. Hiermee worden jouw cognitieve capaciteiten, numerieke begripsvermogen, logisch denken en verbale competenties, alsook mogelijk je talenkennis in kaart gebracht.

Op het internet kan je dit soort testen gemakkelijk terugvinden om te oefenen. Dit zal jouw zenuwen alvast wat temmen.

Groepsopdracht

Groepsopdrachten worden vaak georganiseerd wanneer veel kandidaten zich aanmelden voor één functie. Het is een tijd- en kostenefficiënte manier om een eerste selectie door te voeren. Samen met de anderen zal je een gemeenschappelijk opdracht vervullen. Je zal geobserveerd worden door één of verschillende recruiters en je zal beoordeeld worden op hoe je de opdracht aangaat, hoe je met de anderen omgaat, welke plaats je in het team inneemt, enz. Het doel hier is om jou in een sociale context te observeren.

Assessment center methode

De oefeningen bij een assessment center beoordelen of je gedrag en vaardigheden overeenkomen voor de job. Per functie kan er een andere techniek gebruikt worden. Iemand die solliciteert voor een managementpositie zal anders worden beoordeeld en andere testen moeten uitvoeren dan iemand die zich kandidaat stelt voor een administratieve functie.

Het resultaat van een assessment wordt in een uitgebreid rapport vertaald en geeft op die manier duidelijke informatie over de capaciteiten en het ontwikkelingspotentieel van de kandidaat.

Case-interview

Hier krijg je een concreet geval (een case) voorgeschoteld. Het is de bedoeling dat je de case oplost in het bijzijn van de recruiter(s). Via probleemstellingen zullen ze jouw algemene kennis, jouw creativiteit en je zakelijk talent onderzoeken en beoordelen. Tijdens het gesprek zal er nagegaan worden hoe je probleemstellingen analyseert, hoe je redeneert en de mate van oplossingsgerichtheid die je hanteert.

Uiteraard is het niet zo dat je alle bovengenoemde fases doorloopt… en gelukkig maar!

Wil je prealabel weten hoe het hele proces eruit zal zien? Vraag het dan zeker na tijdens het eerste kennismakingsgesprek. Op die manier kan je je goed voorbereiden op de volgende stappen en dit wijst op een grote betrokkenheid tijdens het proces.

Relevante artikels